mandag den 21. oktober 2019

Vegansk gullasch - kødspisende familie

Livet med kødædere i huset

Grøntsagsgullasch med kartoffelmos
Vores børn er kødspisere. Sådan er det bare og det må det gerne være.

Min kæreste og jeg har levet stort set plantebaseret siden 2017-ish og det har vi det godt med. Som jeg tidligere har skrevet om så skyldtes det egentlig mest at det var en sjov udfordring at lave mad uden kød og så smagte det bare godt. Sidenhen kom vi så forbi diverse facebookgrupper og blev mere opmærksom på, både det etiske dilemma i at spise kød, dyrevelfærd og hele klimaproblematikken - alt giver fin mening og er en bonus, men det var ikke det der var udgangspunktet.


Jeg læser nogle gange om folk der slet ikke vil have animalske produkter ind i huset - det ville jeg have det fint med hvis vi heller aldrig fik, men altså - vores børn er kødspisere og det må de gerne være. Børnene er vokset med at kød og mælk var en del af maden. De har ikke valgt at droppe kødet - det er os der har det.

Det spiller også ind at det er delebørn på en 50/50 ordning. De spiser kød som de plejer i halvdelen af ugerne og så er det ikke rimeligt at bede dem omstille sig fordi vi har "set lyset". Udover den almindelige "veganerforskrækkelse" der indbygges i alle mennesker i vores kultur så er der også "grønsagsforskrækkelsen" der åbenbart er indbygget i alle teenagere. Derfor bliver det kompromiset at der er kød til dem der ønsker det.


To gange aftensmad hver dag?

Der er nærmest frit valg når det kommer til rodfrugter
Udover nogle enkelte retter (mest suppe) er der forventning om at det "ikke er noget af det der veganermad" men i en travl hverdag er det sin sag at stå og lave dobbelt omgang på aftensmaden. Derfor gælder det om at lave retter der nemt kan tilpasses. Hjemmelavet pizza hvor man selv kan bestemme fyldet, wraps som man selv "bygger" ved bordet eller f.eks denne gullasch som vi lavede forleden. 
Gullasch er egentlig "simremad" og indeholder traditionelt oksekød men med tilpasninger i køkkenet gik det fint og alle var glade


Gullasch af rodfrugter

Vend løgene i paprika kan betyde flere ting.Prøv
dig frem til du finder ud af hvad der menes - tøhø
I opskriften bruger jeg forskellige rodfrugter. Det var dem jeg lige havde og de kan kombineres som man vil - næsten. Ligeledes kan væskemængderne variere. Bare prøv jer lidt frem men husk visse grøntsager som peberfrugt og squash ikke skal koge nær så længe som f.eks. persillerod.

Opskriften serverer vi altid med kartoffelmos af kartofler og med Naturli Soy Cuisine men man kan også serveres den med ris eller bulgur

Olie til stegning
2 store løg 
Hvidløg efter smag (gerne 6 fed)
Noget chili
2 kilo blandede rodfrugter i mundrette tern(jeg brugte sødkartoffel, persillerod, gulerødder og pastinak)
2 spsk Sød paprika
Hvedemel
Vand 
2 dåser hakkede tomater
Laurbærblade
Rosmarin

Salt og Peber

(Kyllingestykker)

Start med at hakke løg, chili og hvidløg.
Gør alle rodfrugterne klar - skræl, vask og skær dem i tern der er nemme at have på en ske. Som en terningstørrelse ca. 

Varm olien op i en kæmpe gryde og svits løg, chili og hvidløg lidt. Når løgene er næsten klare tilsætter du ca 2 spsk paprika og vender godt rundt. skru varmen lidt ned. Nu skulle der gerne komme en lækker duft - men ikke brændt. til sæt noget hvedemel og vend godt rundt. Melet skulle gerne kunne sidde på grønsagerne så der ikke ligger løse klumper eller en masse smulder.

Når melet er vendt rundt tilsættes ca ½ l vand. Rør lidt rundt så det får en tyk sovseagtig konsistens. 

Hæld alle rodfrugterne i gryden og vend godt rundt. Tilsæt de hakkede tomater og evt. mere vand så rodfrugterne er lige knap dækket. Vend det rundt igen og put laurbærblade og rosmarin i
Rodfrugter i mundrette bidder


Lad det simre en halvtimes tid og hæld eventuelt mere væske ved. Smag til med salt, peber og måske noget mere chilisovs

Hvis man har nogen der vil have kød kan man undervejs gøre følgende:

Varm nogle kyllingestykker (inderfileter eller bare små stykker der kan ligge på skeen) op i en gryde ved svag varme.
Når gullaschen har simret lidt øser man noget af den vegetariske gullasch over kyllingestykkerne og lader dem simre med i 15-20 min.

Man kan osse brugte andet kød men så skal det måske koge længere. Der kan også bruges bacontern der, når de serveres på denne måde ikke lugter lige så kraftigt som hvis de steges.

Vi plejer at lave en meget lille portion med kød og så servere det som een skefuld gullasch med kyllig og så een uden. På den måde risikere vi ikke så nemt at få rester der er kød i og som ingen gider at spise.
Velbekomme



2 kommentarer:

  1. Du skriver ret godt Mads, elsker dine ræsonnementer🤓 tror jeg vil toppe den med sprødristet røget tofu når jeg tester den af. Tak for inspiration♥️

    SvarSlet
  2. Sprød tofu tror jeg er lige prikken over i'et.
    Lad mig gerne høre hvordan det gik

    SvarSlet