mandag den 14. oktober 2019

Pæremarmelade og blogging

Første blogindlæg på Plantman - og i det hele taget.

Det er ikke til at vide om jeg er blogger men nu har jeg i hvert fald givet migselv muligheden for at  blive det.
Når pærerne ikke er spændende mere skal der laves syltetøj af dem

Jeg synes jeg er meget i kontakt med blogs. Efterhånden er det der man søger oplysninger om forkellige ting. Det kan være hjemmeprojekter: hvordan man støber beton, bygger en hylde.. eller det kan være noget professionelt: Redigering af en video, moderne voksencoaching... eller bare en eller andens mening om et eller andet - er det  lidt som om at aviser efterhånden blogfora hvor folk der siger de ved noget om noget skændes om at have ret i hvad de ved?

De tidspunkter jeg oftest render ind i blogs er det når jeg leder efter madopskrifter. For ca 3 år siden prøvede min kæreste og jeg, lidt for sjov, om vi kunne leve en uge uden at spise kød - det kunne vi (SURPRISE!!) udmærket. Det ene tog det andet og vi nu levet stort set plantebaseret i 2 år nu - det er bare skønt.)

Det er som om at det der med plantebaseret (det hedder osse vegansk - men sig det ikke til nogen for så råber de bare bacon og beder dig holde kæft) er kommet bag på alle dem der normalt udgiver opskrifter. Traditionelt har det været kokke, husholdningskoler og, nok først og fremmest, fødevareindustrien der har udgivet kogebøger og de har, enten sovet i timen eller måske ligefrem haft interesse i at holde det lidt skjult fordi de solgte produkter fra dyr.

Blogs er altså en helt uundgåelig resource  når man skal finde opskrifter på plantemad - det giver også det hele et lidt mindre højtideligt skær at man tænker at det kunne være mig eller min nabo der har skrevet det. Der følger altid en lille historie med om det mad der nu er lavet eller hvad der nu er sket i bloggerens liv den dag de lavede opskriften (kan I se hvordan det kører 😊)

Livet i en delefamilie - og madspild

Vi er en "moderne" familie. Ikke at der er noget galt i at være en kernefamilie - det er vi bare ikke. Ligesom så mange andre var vi nødt til at tage livet op til overvejelse og tage konsekvenserne for nogle år siden så vores familie består lige nu af mig og min kæreste og så vores 3 dejlige teenage/præteen unger. De bor her hver anden uge og hver anden uge hos deres andre forældre.
Man behøver ikke at skrælle pærerne - det bliver nemt lidt nasset

Den måde at være familie på sætter nogle udfordringer rent madmæssigt. De tre unger er ikke veganere og har til en vis grad en ret varierende modstand mod hele projektet. Det betyder at vi hver anden uge står med et køleskab med åbne pålægspakker og rester af spaghetti med kødsovs som vi skal prøve at forvalte - eller smide ud. Det sidste prøver lidt at undgå med kreative løsninger - men vi er dog mindre interesseret i madforgiftning så det sker.
Det sker også at der lige er tilbud på een af mange frugter eller grøntsager som vi, som forældre, mener der burde spises meget mere af men som de, som børn, ikke har den mindste interesse i at spise.

Så må man være kreativ - det bliver ofte til noget der skal syltes og hvad er egentlig bedre end at få hjemmelavet syltetøj på sin morgenbolle?
Grundlæggende er sylte bare kogt frugt med sukker så der er ingen undskyldning for at frugt bliver for gammelt. Ved første syn af en bananflue er det bare at tømmeskålen og lave en eller anden syltetøj - koge frugten og hæld noget sukker (og måske atamon hvis man synes) i. Det er virkelig så nemt.

Pæremarmelade med ingefær og snaps
Pæremarmelade med ingefær og snaps - hjemmelavet etiket


I dag var der en masse pærer der var blevet for bløde til at nogen gad at spise dem (har pærer nogensinde den rigtige konsistens ???)

Så måtte jeg jo se hvad der var at gøre godt med.

Opskrift:

6 pærer - godt modne
1 citron eller lime
1 stykke ingefær
sukker (2 dl måske)
julesnaps (måske)

Pærerne skæres i tern. man kan godt skrælle dem først men det er lidt bøvlet så jeg lod være - det skader ingen steder.
Put pæreternene i en gryde og giv den ca. middelvarme. Der skal ikke vand i da pærerne afgiver en massen saft når de koger op.Tilsæt sukker - jeg tilsatte 2 dl men mindre kunne snildt have gjort det. Personligt er jeg ikke så meget til meget sød syltetøj og der er masser af sukker i pærerne. Der er andre i huset der godt kan lide det meget sødt så det skal nok forsvinde

Rør lidt ind til det begynder at boble og pærerne afgiver saft
Pæresaften kommer ud når det varmes op
Riv noget ingefær ned i gryden - mængden er lidt hvad man er til og hvor stærk en ingefær man har - f.eks. plejer øko ingefær at være 8000 gange stærkere end ikke øko, sådan ca
Riv skallen af citronen ned i - hvis den er øko så bare skyl den under vandhanen. Hvis ikke den er øko så gnub den med opvaksemiddel.
Pres saften af citronen i også.
Tilsæt et par cl snaps hvis du synes. Jeg putter tit sprut  i min syltetøj - det giver sådan lækker skarp smag som folk har lidt svært ved at placere. Man kan også lade være

Hæld syltetøjet på skoldede glas og lad det køle af
Brug en kande til at få syltetøjet i glasene




Ingen kommentarer:

Send en kommentar